Kendo i Danmark

Kendo er en traditionel, men også moderne Japansk budo sværd-kampstilart. Den er en del af den japanske kulturarv og tæt forbundet med samurai-kulturen. Kendo har gennemgået en succesfuld internationalisering og har formået at opretholde sine traditioner og forbindelsen til Japan. 

Kendo i Danmark har officielt eksisteret siden 1987, her oprettede man Københavns Kendo: Kenseikai og Dansk Kendo Forbund (DKF) og blev medlem af internationalt kendo forbund (FIK). KBH Kendos cheftræner Yosuke Ueda var med fra starten, lige som der var andre stærke kræfter i KBH, der udviklede klubben og forbundet.  

I 1995 åbnede Yukio Kato Odense Kendo, hans første elev var David Mwaipaya, der fungerer som cheftræner for klubben i dag.

I Januar 2000 åbnede Aarhus Kendo. Kato sensei stod for instruktionen og klubbens stiftere, heriblandt René Krag Pedersen og Jens Møllgaard Jensen, stod for administrationen og fungerede sidenhen også som trænere.   

2001 fik DKF sin første formand uden for København. Året efter deltog Danmark ved sit første VM. Det var ikke en ubetinget succes, men var med til at skabe en stærkere grundlag for det fremtidige arbejde i forbundet.

I 2009 fik forbundet sin første dedikerede formand. Indtil dette tidspunkt havde der ikke være et bestyrelsesmedlem i DKF, der ikke også havde betydelig ansvar i sin hjemklub.

I 2013 åbnede klubben i Vejle ved cheftræner Martin Polansky. Samme år åbnede Yukio Kato Nordfyns kendo i Bogense.

2015 åbnede klubben i Herning ved Jesper Kirkeby og Natasha Sjøgreen og et projekt for at starte kendo træning i Thy blev igangsat af Jens Møllgaard Jensen.      

2020 åbnede klubben i Næstved ved cheftræner Momo Skiba.

2023 Startede Aalborg Kendoklub

Kendo i Danmark har siden starten være heldig at have gode kontakter i Japan, der har været en stor hjælp til at udvikle et internationalt niveau. Der har været flere også meget kendte sensei, der har støttet den tekniske udvikling i klubber og DKF. Kato Sensei har siden 1995 gjort et enormt arbejde for at udvikle kendo på Fyn og i Jylland. Den årlige sommerlejr har siden starten været vitalt for at skabe sammenhold og teknisk niveau på tværs af klubberne. Et arbejde Kato har udført med stor entusiasme og anerkendelse. 

Tiden har desværre også set afslutninger på ellers gode samarbejder. Kendo i Brøndby stoppede desværre, efter mange års fast støtte, deres medlemskab. En opstartsklub i Lyngby valgte at starte deres eget kendosystem og forlod et samarbejde med DKF tidligt i deres udviklingsforløb. 

De seneste år har DKF oplevet en stor vækst - alene i København har man oplevet en stor tilvækst af medlemmer og antallet er fordoblet fra 2013 til 2016.   

 

Japansk Kendo Historie

Har du lyst til at læse lidt om kendos Japanske historie, så har både København og Århus kendo nogle gode introduktioner. Du kan finde dem her:

https://www.kenseikai.dk/om-kendo

http://www.soryukan.dk/kendo