Udstyr

IMG_5770.jpg

Hakama, Keikogi og Obi

Når du melder dig ind i klubben, vil du skulle købe et obi (bælte), som koster fra 30 kr. på Nine Circles og op til 40-60 kr. andre steder. Du kan træne ret lang tid uden at skulle købe hakama og keikogi, men når du er klar til bogu-testen, skal du da have både keikogi og hakama for at kunne tage prøven.

Hakama er en slags samurai nederdele-bukser og en keikogi er en jakke, som vi bruger til keiko (træning). 

Obi er et bælte, som kan købes på mange websides, idet vi bruger en almindelig karate/jujitsu obi. Alle farver er OK, for i kendo har farven ingen betydning. 

Den billigste kendo dragt ligger omkring 800 kr. fra ny og 400 kr. fra brugt og kan evt. købes af Momo-sensei eller klubben.

De mest brugte farver er indigoblå eller hvid. Der findes også en ”Musashi”- gi, som er hvid med sorte syninger, og du kan måske endda også finde en gi i en helt anden farve, f.eks. rød eller grøn.

Hvis du tænker mere i kvalitet end pris, så vil man kunne have en god kendo dragt i mange år. En billig hakama i tetron er bedst til begyndere, da de er lette og nemme at folde, hvorimod en dobbeltvævet keikogi er mere blød og giver en bedre beskyttelse. Nine Circles, Kendo24, Kendostar, Meijin og Kendo-Sport har alle godt kvalitetsudstyr. 

Bogu.jpg

Bogu

For at måtte have bogu på til træning, skal du først bestå bogu prøven. Bogu prøven er 200 choyakumen (hoppende men-slag) og/eller vist viden om kendo terminologi og japansk sprog. Sensei vil fortælle dig, når hun mener, at du er klar til at tage bogu prøven, hvilket normalt er efter omkring 6-8 måneders træning, men du kan også selv sige til, hvis du føler dig klar til prøven før det. Så får du lov til at tage prøven - det er OK, hvis du fejler, for du kan altid prøve igen. I kendo vil du støde på både fiaskoer og triumfer, men vi vil støtte dig og hjælpe dig til hele tiden at blive bedre. Alle vil bestå prøven til sidst. 

Bogu er en dyr investering. Det billigste finder man til omkring 3.500 kr., men så er kvaliteten også herefter. Hvis du vokser ud af din bogu eller stopper til kendo, så vil Roninkai gerne, såfremt det er økonomisk muligt for klubben, købe det brugte udstyr for maximalt 1/3 af nyprisen. Dansk Kendo Forbund og Roninkai har måske brugt bogu, du kan købe til en meget overkommelig pris. Det er måske muligt at låne bogu af klubben, men dette er ikke noget, der kan garanteres.

Som med det andet udstyr, er Nine Circles pga. vores klubrabat billigst og kvaliteten er også i orden. KendoStar har også mange gode tilbud. Lad dog være med at købe 1mm eller 2mm, de er smukke og gode til konkurrencer, men absorberer ikke særlig godt de gentagne slag fra shinai under keiko. Lad være med at købe din begynder bogu fra Japan. En moderne bogu i Japan er let, for de hurtigere kendoka, som startede, da de var børn, og er afstemt efter den mere konkurrenceprægede kendo, hvorimod Bogu i Europa er afstemt efter kendokaer, der er startet som voksne, som er stærke, men som også har mange “fejl”. 

Kote (handsker) er nok det vigtigste. Do og Men slag gør ikke lige så ondt, som et forkert kote slag kan gøre. Så hvis der er en del af din bogu, som du vil opgradere, så er det helt bestemt en bedre kvalitetskote, du skal købe. Det er også muligt at købe ekstra polstring til under din kote. Sensei er ekstra opmærksom på lige præcis kote slag, og håber derved, at vi kan undgå alt for mange blå mærker efter forkerte kote slag. Det er normalt at købe et bogu sæt og så udskifte det stykke for stykke over tid. 

Du må påregne at skulle udskifte din Kote efter hvert tiende år, hvorimod Tare og Men måske skal skiftes efter hvert tyvende. Til gengæld vil du kunne bruge den samme do hele livet. 

Din bogu vil som regel komme med en tenugui (bomuldsklæde til under Men) og bogu taske. Det kan anbefales at have mindst 2 tenugui, da de bliver ret svedige, så hvis vi tager en pause undervejs, så kan du tage en tør tenugui på igen. 

Du skal også have en zekken (navneskilt). Låner du bogu af klubben, så skal du stadig have en zekken. En zekken har klubbens navn samt dit navn på både japansk og dansk. Når vi alle har bogu på, er det svært at genkende alle sammen, så kigger vi på zekken i stedet. I Japan bruger de blot efternavnet. I Roninkai bruger vi fornavn, efternavn eller kaldenavn. En zekken handler om hvad der er nemmest for japanere, så hvis en japansk sensei besøger dojo´en eller du besøger Japan, så forstår alle hvad du hedder eller kaldes. For eksempel er Hans-Henrik svært at sige for japanere, derfor kaldes han “Akai” og benytter dette japanske kaldenavn til sit zekken. Akai-senpai var i militærets sanitetstjeneste og dermed til tider dækket af blod. Derudover har han karmoisinrødt hår og disse to ting tilsammen har givet ham kaldenavnet Akai, der betyder “rød” på japansk. En Zekken koster omkring 350 kr. 

IMG_5719.jpg

Shinai

Shinai er et bambus træningssværd, som vi bruger i kendo. Når du kommer til en prøvetime i kendo, har vi naturligvis et shinai, som du kan låne. Efter 2 uger beder vi dig om at betale et depositum, således at du selv kan tage dit låne shinai med frem og tilbage i stedet for at sensei medbringer det til hver træning. Men et shinai er en forbrugsvare, forstået på den måde at du efter 6-12 måneder vil være nødt til at dreje de 4 bambus lameller, som sværdet består af og efter yderligere 6-12 måneder, vil man være nødsaget til at købe et ny shinai. Du kan købe det shinai du låner/bruger eller købe et andet fra klubben, men du kan også købe et shinai fra f.eks. Ninecircles.com eller Kendostar.com mf.

Fra klubben:

Nyt shinai: 275 kr.

Forskellige slags god kvalitets shinai: 450 kr.

Normalt er shinai 3.8 shakuhachi lang, men hvis du er over 180 cm. er en 3.9 bedre og hvis du er mindre end 155 cm. spørg da sensei om du skal have en mindre størrelse som f.eks. en 3.6, 3.4 etc. 

Der er mange forskellige shinai, men for nybegyndere, er det bedst blot at overveje om du skal have et shinai vægt afstemt efter mænd eller kvinder og om det skal være med et normalt eller et ovalt greb. Ovalt greb er lidt dyrere, men mange foretrækker dette, fordi det føles lidt mere som et rigtigt sværd og fordi det er nemmere at have et korrekt greb. Spørg sensei om hjælp til valg af shinai, idet din højde bla. også spiller ind. 

Alle shinai kommer med en gratis tsuba og tsubadome. Gratis gummi tsubadome kan drille dig en del, når du skal tage den af og på dit shinai - en bedre tsubadome koster ikke alverden, og de fås i smukke, dekorative variationer i både hård plast og læder og holder i flere år. 

Du vil skulle købe dit eget shinai, når du melder dig ind i klubben.